We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
Wat is een goede prijs voor mijn Tweedehands Gitaar apparatuur?
Het bepalen van een goede prijs voor je gebruikte gitaarapparatuur hangt van diverse zaken af. In dit artikel geven we je een overzicht van deze factoren en hoe je een goede prijs kunt berekenen.
Factoren voor prijsbepaling
Om een goede prijs te bepalen houd je rekening met de volgende factoren:
1. Wat is de conditie van de gitaarapparatuur?
Het moge duidelijk zijn dat een gitaar in bijna originele staat bijna altijd het meest oplevert. Hoewel we in het volgende punt zien dat er ook uitzonderingen zijn:
2. Hoe oud is de apparatuur?
De ouderdom van een gitaar of gear kan de prijs positief en negatief beïnvloeden. Een moderne gitaar van maximaal 30 jaar oud, zal bijna altijd een relatief lage verkoopprijs hebben. De prijs van een gitaar neemt het meeste af in het eerste jaar. Gitaren en andere apparatuur verliezen dan vaak 30 – 40% van hun waarde. Daarna zal deze afname van prijs veel minder snel zijn als je hem goed onderhoud. Aan de andere kant zijn gitaren van merken zoals Fender en Gibson uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw soms extreem veel geld waard. Dan is de nieuwwaarde van het instrument niets meer in vergelijking met de marktwaarde op dit moment, die soms in de 10.000en Euro’s kan lopen
3. Hoe zeldzaam is het instrument of de apparatuur?
Een limited edition of een zeldzame gitaar in goede conditie uit de jaren 50 van de vorige eeuw kan de prijs ook flink opdrijven. Maar ook een modern gemaakte versterker in een gelimiteerde oplage van bijvoorbeeld Slash kan veel geld waard zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een Fender Custom Shop Masterbuild.
Als je met bovenstaande rekening houd kun je een reele prijs voor je instrument of apparatuur vaststellen. Een normale moderne gitaar zal circa tussen de 40 en 70% van de nieuwprijs bedragen.
Algemene factoren
Prijs heeft ook te maken met hoe veel tijd je hebt om bijvorobeeld een instrument of versterker te verkopen. Heb je meer tijd, dan kun je een hogere prijs vragen en rustig wachten tot jouw ideale koper voorbij komt. Heb je haast dan zul je je prijs lager moeten inzetten om sneller te verkopen. In gitaarland komt het nu eenmaal ook voor dat er soms maandenlang geen interesse is voor jouw gitaar en dat je hem daarna ineens wel 2 keer op dezelfde dag kon verkopen. Er zijn dan ook statistisch gezien rustige tijden en drukke tijden aan te duiden. De maanden november, december, januari en februari zijn goede maanden om je apparatuur snel te verkopen. De maanden maart en april zijn vaak rustig. Een opleving is er vaak in de maand mei omdat dan de meeste mensen hun vakantiegeld krijgen. De zomermaanden zijn vaak wat rustiger.
Niet zeker wat jouw gitaar waard is? Neem rustig contact met ons op voor een prijsindicatie!
Meer handige pagina's over de verkoop van jouw gitaar
Hoe verkoop ik mijn gitaar het snelst?
Bereken het bouwjaar van jouw gitaar
Start met verkopen