Online Gitaar leren spelen

Online Gitaar leren spelen, wie wil dat nou niet? In dit artikel gaan we je helpen met  het beginnen met gitaar spelen. Gitaar spelen is iets wat heel veel mensen wel willen leren, maar er zijn vaak veel vragen waar men tegenaan loopt; Is gitaar spelen wel iets voor mij? Kan ik het wel leren? Is gitaar leren spelen niet heel duur? Met een beetje geduld en natuurlijk een gitaar kan bijna iedereen gitaar leren spelen. En als je het dan eenmaal kunt, dan ben jij de held van elk kampvuur en verjaardagsfeestje! Om je op weg te helpen geven we hieronder in een uitgebreid artikel aan hoe je als beginner de eerste stappen kunt zetten met het leren spelen van de gitaar. 

Inhoud online gitaar leren spelen

  • De juiste gitaar vinden
  • Gitaar accesoires
  • Gitaar onderdelen
  • Snaren vervangen en Stemmen
  • Noten op de hals leren
  • Slag gitaar leren spelen
  • Akkoorden diagram
  • 3 belangrijke akkoorden leren spelen
  • Gitaar tabs leren spelen
  • Je eerste stappen naar fame 

De juiste gitaar vinden

Gitaar leren spelen gitaarsoorten 

Voordat je kunt beginnen met gitaar leren spelen is het zoals je waarschijnlijk al begrepen had van groot belang om een gitaar te hebben.  Uit ervaring weten we dat het bij veel beginnende gitaristen mis gaat bij de keuze van een gitaar. Ze kopen simpelweg de verkeerde gitaar. Veel muziekscholen, muziekwinkels en gitaarleraren adviseren om  met een akoestische gitaar én meestal  klassieke gitaar te beginnen. De snaren liggen iets verder van elkaar af en zijn gemaakt van nylon (soort plastic). Hierdoor speelt de gitaar lichter en krijg je minder last van je vingers bij het indrukken van de snaren.

Een klassiek gitaar geeft een ander geluid (ronder en vol) dan een western gitaar. In veel moderne /pop liedjes komt het geluid van een western gitaar voor. Dat kan een reden zijn om direct met een western gitaar te beginnen.
Het allerbelangrijkste voor het maken van een goede keuze is dat de gitaar licht speelt (de snaren moeten dicht bij de hals zitten) en het geluid en de kleur je aanstaan. Neem de tijd voor het uitkiezen van een gitaar, laat je niet overrompelen door de verkoper en neem indien mogelijk een vriend of kennis mee die al gitaar speelt en je zo van goed advies kan voorzien.

Als je aan het begin niet zo veel wilt uitgeven kun je ook overwegen om een goede tweedehands gitaar te kopen. Het is belangrijk om op een aantal aspecten goed te letten bij de aanschaf van een tweedehands gitaar; zoals de hals, het bovenblad, de stemmechanieken en de fretten.  

Gitaar accessoires

Als je een gitaar gaat kopen is het ook handig om direct rekening te houden met de gitaar accessoires die je nodig hebt om te kunnen spelen. 

Stemapparaat
Een van de belangrijkste accessoires is een stemapparaat. Je moet je gitaar elke keer voordat je gaat spelen stemmen.  Hoewel je ook online kunt stemmen, adviseren we echt om een clip-on tuner te kopen. Deze zet je op de kop van de gitaar. Je kunt op het display aflezen of de gitaar goed gestemd is.

Plectrum
Een plectrum is ook iets wat  je direct nodig hebt om de snaren aan te slaan. Als je een gitaar in een winkel koopt kun je een plectrum er vaak gratis bij  vragen.  Een Tip, let niet op de kleur van het plectrum maar let er op of hij goed speelt. Het formaat medium is meestal goed.

Snaren
Naast een plectrum kun je denken aan een extra set snaren, voor als je snaren breken, een gitaartas om je gitaar veilig in te vervoeren of een gitaarstandaard om je gitaar veilig weg te kunnen zetten.


Gitaar onderdelen

Zo! Je hebt een gitaar gekocht en we kunnen bijna beginnen met spelen! Om te kunnen spelen moeten we eerst weten wat alles precies is.

De kop
De kop van de gitaar bevat de stemmechanieken. Dit onderdeel van de gitaar dient om de snaren  te spannen over de gitaarhals. Door aan de stemmechanieken te draaien kun je de gitaarsnaren stemmen, oftewel op de juiste toonhoogte brengen

De hals
Over de gitaarhals zijn de zes gitaar snaren gespannen. De hals is onderverdeeld door middel van fretten. Fretten zijn dunne metalen staafjes. Door je vinger net achter zo’n staafje te plaatsen klem je de gitaarsnaar op een bepaalde lengte af en wordt het geluid hoger.  Hierdoor maak je een toon. Hoe dichterbij de gitaarbody je de snaar afklemt hoe hoger de toon.

De body
Op de gitaarbody worden ter hoogte van de brug de trillingen van de gitaarsnaren overgebracht naar de klankkast; de body van de gitaar. Doordat dit bij akoestische gitaren een holle houten “box” is wordt het geluid versterkt en krijgt het het karakteristieke gitaar geluid. Bij een elektrische gitaar bevinden hier zich de gitaarelementen. Deze vangen de trillingen van de snaren op en zetten dit om in een elektrisch signaal. Een elektrische gitaar heeft meestal geen holle klankkast en daarom is het akoestische geluid heel zacht. Je hebt dan ook een gitaarversterker nodig om het geluid te versterken.

onderdelen van de gitaar
 

Snaren vervangen en Stemmen

Nu kunnen we echt bijna gaan spelen! Dus pak je gitaar er maar bij! En als je hebt je stemapparaat, of gebruik het online stemapparaat.
Om makkelijk de noten bij de snaren te kunnen onthouden is er een ezelsbruggetje: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Elke eerste letter van een woord komt overeen met de noot van de open snaar (dit betekent wanneer je een snaar aanslaat, maar niet indrukt). E -  A - D - G - B - E . De volgorde is van boven naar beneden als je de gitaar vast hebt.

Begin met één snaar te stemmen.  Sla de snaar eerst aan en kijk op het stemapparaat  of deze op toon is. Als deze te laag is moet je het stemmechaniek iets aandraaien en dan weer aanslaan. Is de snaar te hoog, dan moet je het stemmechaniek losser draaien. Let op dat de snaren niet knappen, door te snel aan te draaien! Als de eerste snaar gestemd is ga je door naar de volgende. Herhaal dit voor alle snaren totdat je ze alle zes hebt gehad. Controleer nu alle snaren nog een keer met het stemapparaat en stem nog een beetje bij totdat ze helemaal goed gestemd zijn. Vooral bij nieuwe snaren moet je een aantal keren stemmen voordat de snaren op de juiste stemming blijven. 

Het spelen van gitaar gaat soms gepaard met het knappen van een snaar, zoals we hierboven ook al verteld hebben. Daarom is het altijd handig om te weten hoe je nieuwe snaren op je gitaar moet zetten. Inmdidels heb je al geleerd hoe je een gitaar moet stemmen. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van het vervangen van de snaren. We hebben speciaal voor jou een filmpje gemaakt waarin we laten zien hoe je ze het beste kan vervangen op een akoestische western gitaar.

Noten op de hals leren

Op de hals van de gitaar vind je alle noten uit de toonladder. Omdat de gitaar zes snaren heeft met , afhankelijk van het type gitaar, 20 tot 24 fretten, ziijn alle noten meerdere keren op de gitaar te vinden.
Hierdoor kun je op meerdere posities op de hals precies hetzelfde spelen. Op de ene plek is het echter makkelijker dan op de andere plek.  In de afbeelding hieronder vind je een schematische weergave van de hals van de gitaar met alle noten erop. Wees niet bang! Als je begint met spelen hoef je alleen maar van de eerste 3 of 4 fretten de tonen weten. En zelfs dit is niet noodzakelijk omdat je ook gewoon door het volgen van de plaatjes gitaar kunt leren spelen! Makkelijker kan toch niet?
 

 Noten op de gitaarhals

Slag gitaar leren spelen

Om een beetje feeling te krijgen met het spelen gaan we een simpel eerste akkoord spelen. Hiervoor moet je met je plectrum een aantal snaren aanslaan.

Oefening:

Hiervoor pak je het plectrum tussen duim en wijsvinger vast. Je drukt net hard genoeg zodat het plectrum er niet tussenuit valt. Je hoeft dus niet hard te drukken, je zou er kramp van in je vingers krijgen als je het wel zou doen.
Plaats je wijsvinger in het tweede vakje van de een twee na bovenste snaar (E) en je middelvinger ook in het tweede vakje van de snaar daarboven (B). Houd je duim aan de achterkant van de hals zodat je de hals ondersteunt. Ga nu met je plectrum over de snaren vanaf de een na bovenste snaar tot de onderste snaar. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eerste akkoord gespeeld! Een Em! Houd de snaren vast en ga in een rustig tempo het Em akkoord spelen door steeds van boven naar beneden over de snaren te strijken. Als je dit in een vast ritme doet dan heb je gelijk een basis slaggitaar ritme te pakken!

Snap je het nog niet helemaal? Kijk dan even naar de onderstaande foto en probeer je vingers op dezelfde manier op de gitaar te plaatsen. 

Em akkoord vingerzetting

Akkoorden diagram

Hieronder geven we schematisch een klein stukje van de gitaar weer. Dit noemen we een akkoorden diagram. In dit diagram is aangegeven waar je je vingers neerzet op de gitaarhals en welke snaren je wel en niet moet aanslaan.

Helemaal bovenaan staat de akkoordnaam. Deze naam kom je ook tegen als je op het internet zoekt naar liedjes met akkoorden. Toets maar eens op Google het nummer in wat je graag wilt spelen gevolgd door het woord "akkoord" of op zijn Engels Chord. Je krijgt dan songteksten te zien met akkoorden eronder. Je zingt het liedje en als je bent op de plek waar een akkoord boven de tekst staat sla je dat akkoord aan net zolang totdat je op het punt bent aangekomen waar het volgende akkoord boven de songtekst staat. Zoek het maar eens op! Dan wordt het vast een stuk duidelijker. 

Een 0 boven het diagram betekent dat je de snaar wel moet aanslaan, maar dat je hier geen vinger op hoeft te plaatsen (een open noot). Een X boven het diagram betekent dat je deze snaar helemaal niet mag spelen.  Een 1, 2, 3 of 4  in het diagram geeft de vinger van je linkerhand aan die je moet gebruiken om de snaar achter een bepaalde fret in te drukken. Het diagram is zo weergegeven; als je de gitaar rechtop zet en tegen de voorkant van de hals aan kijkt. Als je vervolgens met je linkerhand de gitaar rond de hals grijpt met je vingers aan de voorkant op het fretboard kun je zien hoe je je vingers moet plaatsen.
1 = wijsvinger
2 = middelvinger
3 = ringvinger
4 = pink
A akkoord


3 belangrijke akkoorden leren spelen

We leren je drie belangrijke akkoorden waarmee je een liedje kunt spelen. We beginnen met het A akkoord zoals ook hierboven al weergegeven.

Oefening:
Pak je gitaar op je knie en plaats eerst je wijsvinger op het tweede vakje van de B snaar (tweede snaar van onderen). Als deze vinger hebt geplaatst, plaats je je middelvinger ook op het tweede vakje van de snaar daarboven, de G. Als laatste plaats je je ringvinger nog een snaar omhoog wederom in het tweede vakje. Druk de snaren alledrie aan en strijk vervolgens met het plectrum van boven naar beneden vanaf de A snaar over alle vijf de snaren heen. Je hebt nu een A akkoord gespeeld! Luister goed hoe het klinkt en speel het net zolang totdat je geen ratels of andere bijgeluiden hoort en het akkoord zuiver klinkt.

In het begin zal het even wennen zijn. Maar als je het over 3 weken elke dag herhaald zul je al snel makkelijk een zuiver akkoord kunnen spelen. Tip: Het is beter om elke dag 5 minuten te oefenen dan 1 keer per week een uur.
Gitaar akkoorden A, D, E
Nu we het A akkoord hebben gevormd gaan we door naar het volgende akkoord. Dit is het D akkoord. Kijk naar het akkoord diagram en vorm het akkoord door vinger voor vinger op de juiste plek op de hals te plaatsen. Zodra je alle vingers hebt geplaatst sla je de onderste 4 snaren aan. De bovenste twee hebben immers een X en mogen niet gespeeld worden.

Tot slot gaan we het E akkoord vormen. We doen weer precies hetzelfde als bij het A en het D akkoord. Bij het E akkoord mag je alle snaren aanslaan.

Oefening
Oefen de akkoorden om de beurt door ze in verschillende volgorde te laten opvolgen.

Tip:
Een belangrijke tip hierbij is dat je steeds 1 vinger als referentie als eerste plaats op de gitaarhals. De rest van je vingers volgen dan na automatisch. Begin langzaam en daarna steeds sneller.

Oefening:
Sla bijvoorbeeld in onderstaande volgorde de akkoorden aan. Verzin zelf ook van deze rijtjes en blijf oefenen totdat je alle akkoorden probleemloos in elkaar kan laten overgaan.

A - A - A - A - D - D - D - D - A - A - A - A - D - D - D - D
E - E - E - E - D - D - D - D- A - A - A - A - E - E - E - E 

Opdracht: 
Heb je bovenstaande onder de knie? Ga dan nu op zoek op het internet naar een liedje met de akkoorden A, D en E. En probeer het liedje te spelen. Oefen het elke dag 5 minuten (of nog beter drie keer op een dag 5 minuten) en binnen enkele weken kun jij dit liedje vloeiend spelen.

Tip: langzaam totdat je het hele liedje op dat tempo vloeiend kan spelen en ga dan langzaam steeds sneller tot het normale tempo waarop jij denkt dat het liedje gespeeld moet worden.

Gratis e-boek De 38 meest gebruikte akkoorden & 7 tips om goed gitaar te leren spelen
Nu weet je hoe je gitaarakkoorden moet spelen. Hiermee heb je de belangrijkste stap gezet om gitaar te leren spelen. Wil je nog meer gitaar akkoorden leren? We hebben een gratis e-book voor je gemaakt waarin we de 38 meest gebruikte akkoorden met je delen.  Als bonus ontvang je 7 tips om goed gitaar te leren spelen. Als je deze akkoorden download heb je al een basis naslagwerkje om direct mee te beginnen.

Gitaartabs leren spelen

Het internet staat vol met liedjes  inclusief gitaartabs. Een gitaartab is een schematische afbeelding van de gitaarhals waarin wordt aangegeven waar op de snaar je moet spelen. Hierdoor kun je gitaar spelen door alleen maar te kijken naar de tabs, zonder dat je noten kunt lezen. Heel veel gitaristen spelen op deze manier gitaar! Je ziet 6 lijntjes onder elkaar deze geven de snaren van de gitaar aan. Het nummer op een lijntje geeft aan welke fret je moet spelen. Staan er meerdere nummers onder elkaar dan speel je de snaren tegelijkertijd. Staat er een 0 dan speel je een open noot (de snaar spelen zonder de snaar in te drukken op een fret)

Gitaartabs lezen

Opdracht:
Zoek op het internet een website op met eenvoudige gitaartabs en probeer hiervan te spelen. Bijvoorbeeld het intro van Metallica - Nothing Else Matters 

Je eerste stappen naar fame

Je hebt nu je eerste stappen gezet in het gitaar leren spelen. Ben je net zoals wij enthousiast geworden over het spelen van gitaar? En wil je nog veel meer weten en leren? Misschien is het volgende ebook gitaar leren spelen iets voor je! Hierin vind je meer dan 100 akkoorden en een nog uitgebreidere uitleg en tips over alle punten in dit artikel. Wij wensen je in ieder geval veel succes met je gitaarcarriere en hopen je snel op het podium te mogen zien!
 

 

Betaalmethoden Tweedehands Gitaar

Copyright © 2016 - 2024 tweedehands-gitaar.nl