Het Stemmen van een Gitaar

Akoestische en elektrische gitaar stemmen

Als je een gitaar op de gebruikelijke manier stemt is de stemming van laag naar hoog: E A D G B E (laag betekent in dit geval de snaar die het laagste klinkt, dit is de bovenste snaar) Om dit makkelijk te onthouden kun je gebruik maken van het ezelsbruggetje Een Aap Die Geen Bananen Eet. Hierbij komt elke eerste letter van een woord overeen met de naam van de snaar.

12-snarige gitaar stemmen

Een 12-snarige gitaar heeft de stemming E e - A a -D d - G g - B B - E E. De E, A, D en G-snaren worden hierbij ondersteund door een snaar die een octaaf hoger gestemd zijn (aangegeven door de kleine letters). De B en hoge E zijn dubbel, ofwel twee keer hetzelfde gestemd. Soms dan is het wenselijk om een minder hoge spanning op de hals te hebben. Dit kun je bereiken door de snaren een halve of hele toon lager te stemmen.

Bas gitaar stemmen

De stemming van de basgitaar is, van laag naar hoog: E-A-D-G. Bij een vijfsnarige bas zit er een lage B-snaar bij, bij een zessnarige ook nog een hoge C snaar.

Gitaar stemmen – Manieren

Het kan op verschillende manieren. We bespreken de meest gebruikte methoden.
1. Stemmen met een stemapparaat: de eenvoudigste manier. Immers, het kastje doet het luisterwerk. Een eenvoudig stemapparaat kan alleen stemmen in de standaard gitaarstemming (E A D G B E). Met een iets uitgebreidere versie kun je omlaag stemmen (Eb Ab Db Gb Bb Eb) en met een chromatisch stemapparaat kun je iedere willekeurige stemming maken. Bijna alle stemkastjes kunnen zowel een akoestische- als elektrische gitaar stemmen door de aanwezigheid van een ingang voor een jackplug en een ingebouwde microfoon.
2. Stemming met behulp van een "stemfluit", waarvoor een muzikaal gehoor een vereiste is. Een stemfluit bevat alleen de tonen van de normale gitaarstemming. Door op het fluitje en je gitaar gelijktijdig dezelfde toon te maken kun je afstemmen. Wanneer je in de buurt bent van een piano kan het ook hiermee door zowel op je gitaar als op de piano dezelfde toon aan te slaan.
3. Relatief stemmen. Gitaar stemmen door telkens twee snaren met elkaar te vergelijken. Dit is handig als je verder niets bij de hand hebt. Plaats je vinger in het vijfde vakje van de (lage)E snaar en vergelijk met de losse A snaar. Als deze snaren hetzelfde klinken ga je door met je vinger in het vijfde vakje van de A, deze vergelijk je met de losse D. Doet hetzelfde met de overige snaren: D vijfde vakje met G, G vierde vakje met B en B vijfde vakje met E Houd er rekening mee dat je met deze methode alleen de snaren ten opzichte van elkaar stemt. Voor een absolute stemming is het noodzakelijk om één snaar gestemd te hebben (bij voorkeur de E snaar).

relatief stemmen gitaar 

4. Online stemmen. Zowel via de computer of via een app op je telefoon. Het is natuurlijk altijd handig om via een app op je smartphone te kunnen stemmen. Deze heb je altijd bij de hand. Het nadeel is dat het minder nauwkeurig is en je bij omgevingsgeluid ook die geluiden opvangt waardoor het stemmen bijna onmogelijk wordt. Dus in een stille ruimte kun je even snel je gitaar stemmen met een app. Maar wil je helemaal voor zuiver gaan, dan is een clip-on tuner een betere optie.

Gitaar stemmen - Waardoor kan hij ontstemmen?

Hij kan door vele oorzaken ontstemd raken (vals worden), waarvan de meest voorkomende hieronder beschreven staan:
1. De staat van de snaren: hoe ouder de snaren, hoe meer vervuild en roestig, hoe moeilijker te stemmen. Lees meer hierover in snaren.
2. Afstelling van de gitaar: als de snaarhoogte, halspen en compensatie niet goed zijn afgesteld, kan het ondanks dat je goed gestemd hebt tóch nog vals klinken tijdens het spelen! Ook wanneer je een snaar te hard indrukt (bij te hoge frets) of omhoog beweegt kun je valse tonen krijgen
3. Rek van met name nieuwe snaren, of niet goed gemonteerde snaren, bijvoorbeeld omdat er teveel wikkelingen om het stemmechaniek zitten: in beide gevallen ontstemmen de snaren nog na lange tijd na montage;
4. Wrijving bij brug of kam: je kunt dan tijdens het gitaar stemmen "getik" waarnemen. Vaak zit er vuil of roest in het groefje bij de brug, of past de snaar er niet goed in. Maak het gleufje schoon en breng er wat grafiet in aan met een zacht potlood. Dat helpt vaak een tijdje.
5. Vibrato: door veel en intensief werken met de vibrato-handle ("tremolo") ontstemmen snaren ook. Het kan ook zijn dat het mechaniek niet precies in dezelfde stand terugkomt waardoor de snaren ook ontstemmen;
6. Stemmechanieken: als deze van slechte kwaliteit zijn, lopen ze terug. Ook kan het zijn dat er speling in zit, waardoor de snaren niet goed op stemming blijven.
7. Temperatuurverschillen en gitaar stemmen: bij een hogere temperatuur zetten de snaren uit en gaan ze lager klinken.

Genoeg gelezen over hoe je het beste je gitaar kunt stemmen? Bekijk hier ons aanbod stemapparaten met gratis verzending!

Hulpmiddelen bij het stemmen

 

Betaalmethoden Tweedehands Gitaar

Copyright © 2016 - 2024 tweedehands-gitaar.nl