Tweedehands gitaar kopen | Waar moet ik op letten?

Het kopen van een tweedehands gitaar is een persoonlijke aangelegenheid. Dit heeft ermee te maken dat iedereen zijn of haar eigen smaak heeft. En over smaak valt niet te twisten! Daarom is het belangrijk om je eigen gevoel te volgen bij het kopen van een tweedehands gitaar. Het wordt immers een verlengstuk van jezelf om jouw eigen ideeen, emoties en gevoelens over te brengen op het instrument en daarmee de mooiste muziek te maken. Naast smaak zijn er ook een aantal technische dingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands gitaar. We beschrijven ze hieronder stuk voor stuk.


Direct naar ons tweedehands gitaar aanbod

Hals

De hals van een gitaar zorgt ervoor dat je je noten kunt spelen en brengt de snaren van de body naar de kop van de gitaar. De snaren zorgen er voor dat er spanning op de hals komt. Hierdoor gaat de hals zich vormen en ontstaat er een lichte ronding in de hals. Als er iets mis is met de hals kan deze bijvoorbeeld getordeerd zijn, te hol of te bol staan. Hierdoor kan het zijn dat de snaren erg ver van de hals staan, of juist te dicht bij de hals waardoor er fretbuzz ontstaat omdat een snaar aanloopt op 1 of 2 fretten, of erger nog op alle fretten. 

Soms is het een kwestie van afstellen van de hals, maar het kan ook zijn dat er meer aan de hand is. In dat geval is het goed om een gitaarreparateur te raadplegen.

Je kunt wel globaal zelf bekijken of de hals goed staat afgesteld:

  • Druk met je linkerhand de snaren ter hoogte van de eerste fret in en tegelijk met je rechterhand de snaren op de laatste fret. Kijk nu vanaf de zijkant van de gitaarhals of er wat ruimte tussen de snaren en de fret zit ter hoogte van de 8ste fret (ongeveer een papiervel dikte) . De ruimte moet bij alle snaren gelijk zijn, zo niet dan is de hals krom.
  • Het is ook mogelijk om vanaf de kop van de gitaar over de hals richting de body van de gitaar te kijken. Als je goed kijkt kun je op deze manier ook zien of de gitaarhals recht is of niet.

Afstelling van een gitaarhals bekijken
Bovenblad

Het bovenblad van een gitaar zorgt voor een belangrijk gedeelte voor de klank en resonantie van de gitaar. Tevens is op het bovenblad de brug bevestigd. Het klank wordt bepaald door het soort materiaal waarvan het bovenblad gemaakt is. Dit kan zijn van kunststof, gelamineerd hout, of massief hout. In de regel zorgt massief hout voor de beste klank. Dit komt omdat het bovenblad het beste resoneert als het gemaakt is uit 1 stuk hout en niet bestaat uit een laagje geperst hout in combinatie met een gelamineerde laag met een houtprint. Je kunt een massief bovenblad vaak herkennen door het zijaanzicht van het klankgat te bekijken. BIj massief hout zie je dat de houtnerf doorloopt aan de zijkant. Bij een gelamineerd bovenblad zie je de verschillende laagjes vaak zitten.   

Stemmechanieken

De stemmechanieken van een gitaar bevinden zich aan de kop van de gitaar. Ze zijn bedoeld om de gitaar te stemmen. Bekijk of de stemmechanieken soepel lopen, zonder te kraken of te piepen. En of ze de snaren op stemming houden. Soms zijn de stemmechanieken te soepel en houden ze de gitaarsnaren niet op spanning. Het is mogelijk om stemmechanieken te vervangen op een gitaar. Afhankelijk van de kwaliteit die je kiest kost het tussen de 25 euro en de 150 euro.

Snaren

Een setje gitaarsnaren voor elektrisch of akoestisch gitaar gaat in de regel 25 speeluren mee. Daarna kun je de snaren nog steeds wel gebruiken maar wordt de klank van de snaren steeds een beetje minder. Er zijn ook gitaarsnaren met een coating. Deze gaan langer mee (Elixir, Ernie Ball en meer merken hebben gecoate gitaarsnaren). Als je een tweedehands gitaar koopt moet je ook kijken naar de staat van de gitaarsnaren. Het kan soms zijn dat de gitaar heel erg dof klinkt, maar als er hele oude gitaarsnaren op zitten kun je dit haast logisch noemen. Om de klank goed te kunnen beoordelen moet er eigenlijk eerst een nieuw setje snaren op. Dit kun je proberen te overleggen met de verkoper.

Fretwerk

Als een gitaar al langer bespeeld is geweest treed er slijtage op van de fretten. Dit ontstaat doordat de gitaarsnaren op de fretten worden gedrukt om tonen uit de gitaar te halen. Hierdoor slijten de fretten langzaam en worden ze in de loop van de tijd onregelmatig. Dit is een veelvoorkomend probleem bij het ontstaan van fretbuzz. Soms is het te verhelpen door de hals af te stellen. Als nadeel heeft dit dat de snaren dan wel verder van de hals komen af te staan en dat het zwaarder wordt om de gitaar te bespelen. Echter is het altijd een kwestie van tijd totdat toch de fretten moeten worden gevlakt (opnieuw glad maken) ofdat het fretwerk vervangen moet worden. Dit is een punt waar goed op moet worden gelet bij de aanschaf van een tweedehands gitaar. Als het fretwerk te versleten is kan het lijken dat je een koopje hebt gedaan, maar zul je er snel achterkomen dat je veel kosten moet maken om de gitaar bespeelbaar te maken. Het vlakken van de fretten begint vaak boven de 100 Euro.

Algemene tips bij het kopen van een tweedehands gitaar

Kijk eerst eens rond wat een nieuwe gitaar kost. Je kunt je dan een beter beeld vormen wat je over hebt voor de koop van een tweedehands gitaar. Houd bij de aanschaf van een tweedehandsje ook rekening met de kosten die je eventueel nog hebt om de gitaar op te knappen of eventueel te voorzien van nieuwe snaren. Verdiep je in de verschillende gitaarmerken en kijk welke merken ook na langere tijd nog hun kwaliteit en/of waarde behouden. Fender, Ibanez en Gibson zijn hier over het algemeen goede voorbeelden van. Toen bijvoorbeeld het merk Tanglewood met een nieuwe lijn akoestische gitaren kwam, leek het aanvankelijk een fantastische gitaar, maar al snel bleek dat zelfs na een jaar de fretten van deze gitaren heel snel insleten en moesten worden vervangen door nieuwe. Als je zo'n gitaar tweedehands koopt heb je dan eigenlijk nooit een goede koop!


Bekijk het aanbod Tweedehands Gitaren

 

 

 

 






tweedehands gitaar kopen

Copyright © 2016 - 2024 tweedehands-gitaar.nl