We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
De 8 meest gebruikte gitaaraccessoires om makkelijker gitaar te spelen
Jij wilt natuurlijk ook gitaar spelen zoals jouw gitaarhelden. Hoewel je natuurlijk zelf moet spelen zijn er veel gitaaraccessoires die het spelen een stuk makkelijker maken. Hieronder geven we de 8 meest gebruikte hulpmiddelen die onder andere door professionals gebruikt worden en alles net een beetje makkelijker maken.
Capo
Een Capodaster, kortweg Capo is een kleine klem die je over de snaren van je gitaar zet. Hierdoor kun je zonder dat jij iets anders hoeft te doen in een andere toonsoort spelen. Dit is heel handig als een andere muzikant een liedje hoger of lager dan jou speelt. Je hoeft niet de bijpassende akkoorden op te zoeken. Je kunt simpelweg de capo op de juiste plek zetten en meespelen. Houd er rekening mee dat er verschilelnde capo's zijn voor akoestische, klassieke en elektrische gitaar.
Gitaarvoetenbankje
Zit of sta je te spelen zonder gitaarband? Dan kan het zijn je gitaar makkelijk van je been af glijdt. Gebruik een gitaarvoetenbankje. Je kunt je voet hierop zetten waardoor je been iets omhoog komt. Hierdoor blijft je gitaar beter zitten en kun je makkelijker spelen.
Gitaarband
Een gitaarband is een eenvoudige en voor de hand liggende manier om je gitaar precies op de goede plek te houden. Zorg er voor dat je een gitaarband neemt die in te stellen is in lengte. Zodat jij altijd de gitaar op de juiste en comfortabele hoogte hebt hangen.
Stringwinder voor boormachine
Om het meeste uit je gitaar te halen is het noodzakelijk om je gitaarsnaren te vervangen. Een normaal setje gitaarsnaren gaat ongeveer 25 uur spelen mee. Maar er zijn veel professionals die voor elk optreden hun snaren vervangen om het meeste uit hun gitaar te halen. Bijvoorbeeld bij 80/20 Bronze snaren gaat snel een klein beetje van de helderheid van de snaren verloren. Bij Phosphor/Bronze is dit wat minder. Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk je snaren vervangen. Hiervoor bestaan er Stringwinders. Deze zet je op de stemmechaniek van je gitaar en draai je eenvoudig, zonder lamme armen te krijgen, de snaren vast en los. Het meest supersonisch is de stringwinder die geschikt is voor aansluiting op een boormachine. Zet je boormachine wel in de laagste stand.
Fingerpicks
Heb je geen lange nagels en wil je toch doeltreffend tokkelen? Fingerpicks kun je om je vingers heen schuiven en bespeel je de snaren met een plectrum zonder dat je deze in je hand hoeft te houden.
Clip-On Tuner
Wil je snel stemmen? Dan is een Clip-On Tuner de beste keuze. Deze zet je eenvoudig op de kop van de gitaar. Het stemapparaatje registreert de trillingen van de gitaar en geeft aan of je snaar op stemming is of niet. Vaak kleurt het schermpje groen als je snaar op stemming is. Omdat het stemapparaatje op trillingen werkt heb je ook geen last van omgevingsgeluid. Dus zelfs bij veel lawaai om je heen kun jij gewoon stemmen.
Gecoate Snaren
Wil je het liefst zo lang mogelijk doorspelen met je snaren, omdat je geen zin of tijd hebt om elke keer je snaren te vervangen? Kies dan voor gecoate of behandelde snaren. Deze snaren hebben een ultradunne laag die de snaren afsluiten voor invloeden van buitenaf. Hierdoor krijgt vuil en roest geen grip op de snaren en blijven ze tot wel 5 keer zo lang goed.
Plectrumhouder
Er is niets zo vervelend om je plectrum steeds kwijt te zijn. Een plectrumhouder lost dit probleem in een keer op. Je plakt hem bijvoorbeeld aan de achterkant van je gitaar of versterker of aan je microfoon- of gitaarstandaard. Je hebt vervolgens altijd je favoriete plectrum bij de hand.