We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
Akoestische Gitaar opnemen
De beste manier om je (semi) akoestische gitaar op te nemen.
Je hebt een lange zoektocht gehouden om de perfecte akoestische gitaar te vinden, de juiste snaren en misschien ook wel een akoestische gitaarversterker. Helemaal tevreden met je sound, wil je je gitaar gaan opnemen. Maar hoe doe je dit nu op de beste manier om een zo natuurgetrouw geluid te krijgen? En wat heb je allemaal nodig?
Benodigdheden
- Akoestische gitaar (je meent het...)
- Een audio interface met een line-ingang en een XLR (microfoon ingang) met phantom power.
- Recording software
- PC of Mac
- Condensator microfoon
- XLR kabel
- Koptelefoon of monitor luidsprekers
- Een stille ruimte met een mooie akoestiek.
Voorbereiding bij het opnemen
Een vaak onderschatte of vergeten factor bij het opnemen van welk instrument dan ook is de geluidsbron en omgeving. Voordat je begint met opnemen is het van het grootste belang dat je instrument zuiver is, dat je snaren nieuw zijn en dat de omgeving waarin je opneemt, overeenkomt met de sound die je wil creëren. Bijvoorbeeld achtergrond geluid van een drukke weg of spelende kinderen. Als de opname bron, je gitaar dus, goed klinkt is dit al meer dan het halve werk. Vaak wordt gedacht, ‘dat trekken we bij het afmixen wel recht’. Nou forget it! Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand na uren opnemen, tijdens het afmixen erachter komt dat de gitaar toch niet klinkt zoals gewenst en dat het niet mogelijk is om de juiste sound te krijgen. Wat je ook probeert.
Met behulp van de juiste snaarkeuze (dikte, materiaal, coating) kun je met dezelfde gitaar zeer afwijkende geluiden neerzetten. Probeer dit goed te krijgen voordat je gaat opnemen. Ook het gebruik van het juiste plectrum kan een wereld van verschil maken in de klank tijdens het opnemen. Probeer dus verschillende diktes en materialen plectra uit. Een goede opname is een zo realistisch mogelijke weergave van de geluidsbron.
Je hebt nu je gitaar op orde. Opnemen maar! Maar waarmee gaan we opnemen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bij een semi-akoestische gitaar rechtstreeks vanaf je output de audio interface in. Je krijgt alleen het cleane geluid van het gitaarelement binnen in je opname programma. Afhankelijk van welk element er in je gitaar zit, kan dit al goed klinken, maar het geeft niet de meest realistische weergave van je gitaargeluid weer.
Opnemen met microfoon
Als je een stapje verder wil gaan, of je hebt een volledig akoestische gitaar, dan zul je met microfoons moeten werken. Maak gebruik van condensator microfoons. Deze microfoons zijn in tegenstelling tot dynamische microfoons veel beter in staat om de kleinste details weer te geven. Omdat je ook de mooie en subtiele boventonen van je instrument op de gevoelige plaat wil vastleggen is een condensator ‘the way to go’. Je kunt kiezen tussen verschillende condensator microfoons. Zowel een zang als richt instrumentmicrofoon is mogelijk.
Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten. Een condensator zangmicrofoon heeft vaak een groot membraan waardoor je ook de lage tonen van je gitaar goed op kan pakken. Een richtmicrofoon kun je heel precies richten en daarmee het geluid opvangen waar jij tevreden mee bent. Experimenteer veel met microfoons, soms maakt het verplaatsen van een centimeter al een groot verschil. Vind de juiste afstand tot je instrument voor het gewenste resultaat. Je hebt nu het geluid van je gitaar, maar je kunt meer doen. Soms kan het erg mooi zijn om de specifieke akoestiek van de kamer ook op te nemen. Vooral als je dichtbij de gitaar een microfoon plaatst, is het omgevingsgeluid niet goed hoorbaar. Hiervoor zul je een microfoon verder van de gitaar moeten plaatsen. Je kunt in de mix dan later de twee microfoonopnames combineren.
Bekende merken microfoons zijn Sennheiser, Shure, Mackie en Neumann. Daarnaast zijn er ook instapmicrofoons van merken zoals DAP, Mackie en Behringer.
Bekijk ons assortiment Opname Apparatuur
Audio Interface
Om een condensator microfoon te kunnen gebruiken heb je een audio interface nodig die voorzien is van fantoom voeding (48 volt). Zonder fantoomvoeding (die via de microfoonkabel naar de microfoon gaat) werkt de microfoon niet. Er zijn talloze merken audio interfaces te krijgen, van merken
zoals Focusrite, Behringer, M-Audio, Apogee en Roland. De audio interface gaat met een usb kabel naar de computer. Hier registreer je het geluid door gebruik te maken van, meestal bijgeleverd recordingprogramma (bijvoorbeeld Cubase).
Om een goede opname te krijgen, moet je natuurlijk wel weten hoe je geluid klinkt tijdens het opnemen. Je hebt dus een goede koptelefoon of luidsprekers nodig. Deze kun je meestal direct op je audio-interface aansluiten. Stel de klank op je koptelefoon of luidsprekers zo neutraal mogelijk af en controleer de klank met een andere geluidsbron zoals een cd of mp3 (van goede kwaliteit). Het is geen overbodige luxe om tijdens het opnemen je opnames ook eens te beluisteren op een andere geluidsinstallatie. Hiermee kun je checken of opname ook overal goed klinkt.
We zeggen altijd, je geluid klinkt zo goed als de zwakste schakel uit de keten. Je kunt nog zo’n mooi klinkende gitaar hebben, maar als je audio interface of zelfs je kabel van slechte kwaliteit is, kan het nergens naar klinken. Houd hier dus rekening mee. Je wilt geen Martin D45 opnemen via een XLR kabel van 9,95 Euro, of een microfoon van de Intertoys.