Welke gitaarversterker moet ik kopen?

Je bent van plan een gitaarversterker te kopen. Het kan de moeite waard zijn om eerst een beetje voorkennis op te doen. Er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden.

Elektrische gitaarversterker

De elektrische gitaarversterker is er in honderden verschillende soorten en maten. Belangrijk om te weten is dat versterkers er in combo uitvoering zijn, hier zitten de versterker en de speaker in 1 apparaat. Ook heb je losse gitaartops met de versterker en cabinets met enkel de speakers. Maar we beginnen bij de meest oorspronkelijke vorm van een gitaarversterker; de buizenversterker.

Buizen gitaarversterker

Een buizenversterker is van oudsher de standaard als het gaat om gitaarversterking. Doordat het signaal van de gitaar versterkt wordt door buizen (een soort van gloeilampen) krijg je een authentiek en karakteristiek geluid uit je versterker. Dit is dan ook het geluid waar de meest gitaristen naar zoeken. Je vindt deze buizensound terug op bijna alle albums van de grote gitaristen van deze wereld. Doordat het geluid op een authentieke manier versterkt wordt krijg je een warme volle klank.
Bij een buizenversterker moet je bijna altijd losse gitaareffectpedalen kopen om het geluid te vervormen van je gitaar. Het voordeel hiervan is dat je helemaal je eigen sound kunt creëren. Houd er verder rekening mee dat de buizen in de versterker slijten. Je moet een voorversterkerbuis gemiddeld een keer per 1,5 tot 3 jaar vervangen en de hoofdbuizen ongeveer elk jaar. Het vervangen van buizen kun je niet altijd makkelijk zelf doen. Vaak moet je de buizen biasen nadat je ze geplaatst hebt in je versterker. Dit houdt in dat door elke buis evenveel stroom gaat. Is dit niet het geval dan gaat de ene buis veel eerder kapot dan de andere en krijg je een geluid dat uit balans is. 

Transistor gitaarversterker

Door vooruitgang van techniek werd het mogelijk op met behulp van de transistor ook geluid te versterken. Dit leverde een betaalbaar type versterker op. Het geluid heeft minder de warmte van de buizenversterker. Het grote voordeel van de transistorversterker is dat versterkermerken zoals Marshall, Fender, VOX en Line-6 allerlei versterkersimulaties en gitaareffecten inbouwen in de transistorversterker. Dit maakt een transistor gitaarversterker tot een extreem goede keuze voor een beginnende gitarist. Je hebt namelijk al het plezier van talloze gitaareffecten zoals delay, reverb, distortion en overdrive in een apparaat. Daarnaast kun je voor elk liedje dat je speelt een bijpassende versterkersimulatie zoeken. Van blues tot classic rock tot hardrock en metal. Een goede gitaarversterker geeft wel de mogelijkheid om een voetpedaal aan te sluiten. Zonder voetpedaal is het namelijk onmogelijk om in een nummer te switchen tussen gitaareffect. Dat betekent dat je dan je hand van de gitaar moet halen om een knop in te drukken. En dat is verre van handig. Een transistorversterker is een prijs efficiënte keuze en heeft weinig tot geen onderhoudskosten.

Hybride gitaarversterker

De hybride versterker is het beste van twee werelden. Tenminste zo wordt het vaak gepresenteerd. De eindversterker is een transistor versterker maar in de voorversterker zit een buis. In combinatie met de vele digitale effecten die deze versterkers rijk zijn, komen ze absoluut een heel eind in de richting van de buizenversterkers. Het voordeel van dit type versterker is dat je veel verschillende sounds én effecten in een compact en vaak ook nog eens lichtgewicht apparaat hebt. 

Akoestische gitaarversterker

Ga je specifiek voor een akoestische gitaar? Een elektrische gitaarversterker is niet geschikt! Een elektrische gitaarversterker kenmerkt zich door het alleen bevatten van een middentoon/breedband speaker (of meerdere). De hoge tonen van een akoestische gitaar kan deze versterker niet goed weergeven. Je mooie semi akoestische, of elektro akoestische gitaar klinkt als een blikkerige gitaar met oude snaren. Een speciale akoestische gitaarversterker heeft een hoge tonenspeaker ingebouwd waardoor hij perfect de tonen en boventonen van de akoestische gitaar kan weergeven. Wil je ook gelijk je zang of mondharmonica versterker? Let dan op een akoestische gitaarversterker met microfoonaansluiting. Kijk hiervoor naar merken zoals Fender, Roland of Vox.

Zanginstallatie als gitaarversterker

Een zanginstallatie is een geluidsinstallatie waar je microfoons en line signalen in kunt sturen en kunt uitversterken. In theorie kun je hier ook rechtstreeks een gitaar op aansluiten via een mengpaneel. Voor een akoestische gitaar kan dit perfect werken omdat je exact het geluid van je gitaar wilt uitversterken. Voor een elektrische gitaar is het minder geschikt omdat je alleen maar een clean geluid uit de speakers van de zanginstallatie krijgt. En dat is vaak niet de bedoeling bij een elektrische gitaar. Je zult dus met gitaareffecten moeten werken om het gewenste effect te krijgen.

Als je een gitaarversterker gaat uitproberen, neem dat altijd je eigen gitaar mee. Je wilt immers weten hoe de versterker klinkt in combinatie met die specifieke gitaar. Zorg ook voor een goede gitaarkabel. Het geluid klinkt immers zo goed als de zwakste schakel in de ketting (gitaar, gitaarkabel, versterker).

 

Bekijk nu het aanbod Gitaarversterkers

Betaalmethoden Tweedehands Gitaar

Copyright © 2016 - 2024 tweedehands-gitaar.nl