We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
Kwintencirkel
De Kwintencirkel wordt vaak gezien als iets ingewikkelds, terwijl het juist een hulpmiddel is om makkelijker te begrijpen en onthouden hoeveel kruizen (#) of mollen (b) een bepaalde toonladder heeft. Omdat er een logische volgorde in het aantal kruizen en mollen zit bestaat er een systeem om dit weer te geven.
Oorsprong Kwintencirkel
Als je je verdiept in de muziektheorie zie je dat de toonladder van C majeur geen kruizen of mollen bevat. De toonladder van G majeur bevat een kruis (Fis), de D majeur bevat twee kruizen, namelijk de Fis en Cis. De A majeur heeft er drie (Fis, Cis, Gis). De E majeur heeft er 4. Als je goed kijkt zie je dat er steeds 5 tonen tussen de bovenstaande noten zitten. Oftewel een kwint (=5)
C D E F G A B C D E Fis G A B Cis D
Hieruit valt dus af te leiden dat elke keer als je een majeur toonladder een kwint hoger begint, krijgt deze toonladder er een kruis bij. Daarnaast zie je ook dat elke keer de zevende toon in de volgende toonladder verhoogd wordt. De zevende toon van de toonladder die begint op G is de Fis. De zevende toon van de toonladder die begin op D is de Cis.
C D E F G A B C
G A B C D E Fis G
D E Fis G A B CisD
Hetzelfde geldt voor de mollen. Maar in dat geval is het steeds een kwint lager dat ervoor zorgt dat er een mol bij komt.
Ezelsbruggetje Kwintencirkel
Om het aantal kruizen van de toonladders te onthouden kun je gebruik van maken van het volgende ezelsbruggetje. Elke eerste letter van het woord vormt de toonsoort. De G heeft 1 kruis tot en met de Fis die er 6 heeft.
Geef Die Aap Een Blauwe Fluit
Het aantal mollen kun je met een zelfde soort ezelbruggetje onthouden. De F heeft 1 mol en de Ges heeft er 6.
Friese Boeren Eten Alle Dagen Gort
Alle onderwerpen over muziektheorie