Toonladder

Een toonladder vormt in heel veel gevallen de basis voor een muziekstuk. Door het leren van toonladders maak je het voor jezelf een stuk logischer welke tonen je kunt aanslaan in een bepaald muziekstuk. Zowel in de westerse als oosterse culturen worden toonladders gebruik. Een toonladder is opgebouwd uit verschillende opeenvolgende intervallen. De meest oorspronkelijke toonladders zijn de kerktoonladders. Deze liggen ook aan de basis van de majeur en mineurtoonladders zoals we deze in de hedendaagse Westerse muziek kennen.

Vaak hoor je dat een muziekstuk in een bepaalde toonsoort staat. Dit hang nauw samen met de toonladder van dit muziekstuk. De eerste en meestal ook laatste toon uit een muziekstuk is ook de eerste toon uit de toonladder, de Tonica. Naast de Tonica is ook nog een andere toon uit belangrijk namelijk de derde toon vanaf de grondtoon, de Terts. Dit kan een grote of een kleine Terts zijn. Afhankelijk hiervan wordt duidelijk of het om een majeur of mineur toonladder gaat. 

Meestal als er wordt gesproken over een toonladder zonder verdere aanduiding wordt een grote tertstoonladder bedoeld. Dit si de majeurtoonladder. In deze toonladder bevinden zich de volgende intervallen vanaf de grondtoon gerekend: reine Prime, grote Secunde, grote Terts, reine Kwart, reine Kwint, grote Sext, grote Septiem en het reine Octaaf.

In veel moderne muziek wordt gebruik gemaakt van diverse toonladders om makkelijk te kunnen soleren en improviseren. Onder deze ladders vallen onder andere:

  • Pentatonische toonladder
  • Bluestoonladder

Betaalmethoden Tweedehands Gitaar

Copyright © 2016 - 2024 tweedehands-gitaar.nl