Gratis verzending vanaf €39 (NL)   Bestel voor 16u - Vandaag verzonden  30 dagen niet goed - geld terug   3 jaar garantie op nieuwe producten   Betaal achteraf of in termijnen

Welk gitaarelement moet ik kiezen?

Je hebt een elektrische gitaar en deze speelt helemaal naar tevredenheid. Maar aan het geluid zou je wel net iets willen veranderen. Het upgraden van je gitaar door er nieuwe gitaar elementen in te zetten is een reële optie.

Omdat een elektrisch instrument geen klankkast heeft zijn de gitaarelementen voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor hoe je gitaar klinkt. Ook als je nog geen keuze hebt gemaakt voor een elektrische gitaar is het onderstaande waarschijnlijk interessant voor je om te komen tot de gitaar met de beste pickup configuratie.

Hieronder bespreken we de verschillende elementen.

Single Coil element

De meest authentieke elementen zijn de Single Coil elementen. Dit waren ook een van de eerste elementen die werden gebruikt op gitaren in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Een single coil element is een magneet (alnico of keramisch) die is omwikkeld met afgeschermd koperdraad. De gitaar snaren lopen over het element heen en als ze bewegen wordt er een wisselstroom opgewekt die vervolgens naar de versterker wordt gestuurd.

Een Single Coil element geeft een heel helder en transparant geluid. Voorbeelden van Single Coil elementen vind je in Stratocasters met SSS en in Telecasters. De stratocaster heeft op 3 verschillende posities een single coil. De hals pickup, de brug pickup en de middenste pickup. De SSS staat voor Single, Single, Single. De Telecaster heeft 2 single coil elementen.

Humbucker

Een Humbucker element is in feite een dubbele single coil element. De twee single coils zitten aan elkaar. De Humbucker is oorspronkelijk ontwikkeld omdat een single coil element brom en ruis geeft bij verschillenden instellingen. Het woord Humbucker betekent To buck the hum, oftewel om de brom en ruis te onderdrukken.

Een bijeffect van een humbucker is wel dat het geluid voller en steviger is. Een humbucker wordt dan ook veel gebruikt voor het stevige rockwerk. Je kunt met een humbucker ook makelijker oversturen als je gebruik maakt van een buizenversterker.

HSS element

Een HSS elementen configuratie is de meest veelzijdige setup en wordt gezien als de perfecte starters setup. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Er zit een humbucker en 2 single coils in de gitaar. De humbucker is geschikt voor het stevige rockgeluid en de single coils kunnen worden gebruikt voor pop, blues, country en jazz. 

P90 element

Een P90 element is bij uitstek geschikt voor Jazz muziek. Het is in feite een single coil element opgebouwd uit twee magneten en een brede spoel. Hierdoor is het geluid voller en warmer dan een single coil element en iets rustiger in karakteristiek dan een humbucker. Omdat het nog wel een single coil is kun je nog wel met brom en ruis te maken krijgen in specifieke gevallen. 

Piezo pickup

Een Piezo element werkt op een heel andere manier dan de bovengenoemde pickups. Ze worden voornamelijk gebruikt in akoestische gitaren. Het zijn een soort van microkristallen op een dunne strip die onder invloed van geluidsdruk een elektrisch signaal afgeven. Om deze reden is een piezo element ook een hele precieze manier van geluidsoverdracht. Het geeft in feite een beetje te vergelijken met een microfoon het geluid weer van het instrument. Precies om die reden is het geschikt voor akoestische gitaren waar het belangrijk is dat ook de klank van de klankkast moet worden overgedragen naar de versterker.

Actieve elementen

Vooral in de metal muziek wordt gebruik gemaakt van actieve pickups. Dit betekent dat de gitaarelementen door middel van een soort van voorversterkertje voorzien worden van een stroom. Hierdoor geeft het element een hogere output en blijft het geluid beter gedefinieerd. Vooral als je een gitaar hebt gekocht en niet weet dat je elementen actief zijn, kan het voorkomen dat je ineens geconfronteerd wordt met een gitaar die het niet meer lijkt te doen. Het enige wat je hoeft te doen is aan de zijkant of achterkant van de gitaar de - meestal 9V - batterij vervangen. 

 

 

Bekijk alle gitaar pickups

 

Betaalmethoden Tweedehands Gitaar

Copyright © 2016 - 2025 tweedehands-gitaar.nl