We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
Cd album of single zelf uitbrengen
Een eigen album of single uitbrengen. Dat is de droom van iedere muzikant toch? Nog helemaal niet zo heel erg lang geleden was dit voor maar weinig mensen weggelegd. Die tijd is voorbij. Het uitbrengen van je eigen muziek is tegenwoordig makkelijker dan je denkt! En via het internet is je doelgroep oneindig groot geworden.
Maar hoe ga je nu te werk als je een eigen plaat uit wilt brengen? In dit artikel beschrijven we stap voor stap wat je moet ondernemen van idee tot geperste cd!
Benodigdheden
- Liedjes
- Muzikanten
- Home(studio)
- Cd fabriek
Voorbereidingen
We gaan er vanuit dat je de muziek al hebt geschreven en een leuke groep muzikanten bij elkaar hebt gevonden om de muziek te spelen. En als we dan gelijk een gratis tip mogen geven. Het geheim van succes zit hem voor een groot gedeelte in het om je heen verzamelen van een groep muzikanten die je echt als je vrienden kunt zien. Als het niet klikt met je medemuzikanten dan hoef je maar een kleine tegenslag te hebben en ligt de band gelijk uit elkaar.
Voordat je muziek in de (home)studio gaat opnemen is het aan te raden om alle nummers die je op een plaat wil zitten eerst eens op te nemen. Dit kan heel simpel met 1 microfoon of zelfs met een mobiele telefoon. Je zal merken dat er altijd stukjes in de muziek zitten die in je hoofd anders klinken dan hoe het opgenomen zal klinken. Je kunt in deze fase nog makkelijk dingen veranderen. Dit spaart ook nog eens kostbare tijd uit als je daadwerkelijk gaat opnemen. Als je helemaal tevreden bent over je preproductie dan kan het opnemen beginnnen.
Opnemen
Het opnemen van een album kan op veel verschillende manieren. Houd er wel rekening mee dat als je een goed product neer wilt zetten, je echt wel langer dan een dag bezig bent. Een nummer goed opnemen kan echt wel een hele dag (en dan vaak meer dan 8 uur) in beslag nemen. Je kunt kiezen voor een live opgenomen album. Hier worden alle instrumenten in een keer opgenomen om het gevoel en dynamiek van de band zo goed mogelijk over te brengen op de cd. Maar wat voor de geluidskwaliteit en perfectie heel vaak gedaan wordt is opnemen per instrument. Lees in dit artikel hoe je zelf het beste een gitaar opneemt Reken maar uit wat dat aan tijd kost per persoon om alles achter elkaar op te nemen! Op deze manier kun je zanglijnen en gitaarpartijen overdubben voor een te gekke sound. Dit is precies zoals grote bands zoals Queen, The Beatles en Paul Simon hun geluid creëerden. Op het eerste gehoor klinkt het simpel maar zoek maar eens een documentaire op over hoe deze bands hun nummers mixten.
Bekijk het assortiment Studio Apparatuur
Mixen
Als alle nummers op de gevoelige plaat (lees computer of band) zijn gezet kan het mixen beginnen. Om dit goed te doen is het echt wel even een klusje. Soms wordt dit door iemand anders gedaan dan degene die de opnames heeft verzorgd. Belangrijk is het om gebruik te maken van studiomonitoren die speciaal bedoeld zijn om geluid op te mixen. Deze speakers hebben een zo neutraal mogelijke klank van zichzelf en klinken soms zelfs een beetje saai. Een tip is om op verschillende geluidsinstallaties het resultaat te beluisteren. Luister ook in de auto of via een goedkope radio. Meestal is het zo dat als het op een slechte installatie goed en in balans klinkt je een goede mix hebt gemaakt.
Masteren
Als laatste stap wordt de track die dan uit twee kanalen bestaat (Links en Rechts, ook wel stereo genoemd) gemasterd. Met speciale apparatuur zoals compressors, equalizers en effectenapparatuur wordt de track nog een laatste keer onder handen genomen om het totaalgeluid zo mooi mogelijk te krijgen. Vaak wordt de dynamiek van een nummer verkleind waardoor ook zachte stukken even hard klinken als de hardere stukken. Daarnaast wordt het stereo beeld van de muziek verbeterd en de klankkleur aangepast mocht het nodig zijn.
De CD Hoes ontwerpen
Niet te onderschatten. Een aansprekende cd hoes kan wonderen doen. Het is de eerste indruk en zal zeker mede bepalen of jouw album een succes wordt. Veel muzikanten en gitaristen zijn erg creatief en kunnen zelf een ontwerp maken. Als je dit niet kunt kun je deze opdracht ook uitbesteden aan de CD perserij.
Naar de CD Fabriek
Een van de bekendste CD fabrieken van Nederland staat in Weert(Musicgroup). Hier kun je al 25 jaar terecht voor het laten persen van CD's. Maar ze nemen ook veel andere taken uit handen. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.
En dus nu de laatste stap waar we naar toe hebt gewerkt. Het laten persen van jouw eigen CD (en vinyl). Om een cd te kunnen laten persen kun je op verschillende manieren je muziek aanleveren. Dit kan op een CD, maar ook als digitale .WAV files. Belangrijk is dat de naam van de cd, de artiest en de namen van de nummers ook mee worden gegeven als data op de CD of bij de digitale bestanden. Als je zelf een master cd brand doe je er verstandig aan om deze eerst goed te controleren op foutjes. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het eindproduct. De Cd zal precies zo geperst worden zoals jij het aanlevert. Je kunt ook de CD perser de opdracht geven om een master CD te maken. En nu is het alleen nog maar afwachten tot de deurbel gaat en je CD’s worden afgeleverd.
Je moet nog wel aan een aantal dingen denken als je jouw cd zo zichtbaar mogelijk wil maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanmelden bij diverse downloadsites, zodat legaal kan worden gedownload. Daarnaast heb je een barcode en bestelnummer nodig voor het aanmelden bij iTunes en Spotify. Met de aanmelding bij de GFK Megacharts tellen je verkopen ook mee voor de hitlijsten. De Cd fabriek kan je hiermee helpen! Je weet het nooit he?