Gratis verzending vanaf €39 (NL)   Bestel voor 16u - Vandaag verzonden  30 dagen niet goed - geld terug   3 jaar garantie op nieuwe producten   Betaal achteraf of in termijnen

Wat is de beste gitaar voor beginners?

Leuk! je hebt besloten te gaan beginnen met gitaar spelen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk de sterren van de hemel spelen en je favoriete songs ten gehore kunnen brengen. Het kiezen van de juiste beginnersgitaar is al de helft van het werk. Koop je een gitaar die niet lekker en makkelijk speelt dan is dat zeer demotiverend en hang je je gitaar veel sneller aan de wilgen. Om tot de juiste keuze te komen welke beginners gitaar je moet kopen, is het goed om te weten welke verschillende soorten gitaren er bestaan. Hieronder de drie hoofdgroepen.

Klassieke Gitaar voor beginners

Een klassieke gitaar in eerste instantie te herkennen aan de nylon snaren. Deze snaren zijn aan de kop van de gitaar bevestigd. Deze kop is meestal open. Aan de andere kant zijn de snaren aan de body van de gitaar op de brug bevestigd door middel van knopen. Een klassieke gitaar speelt makkelijk om diverse redenen. Omdat de snaren van nylon zijn hoef je deze niet hard in te drukken en daarom doet dit minder zeer aan je vingers. Op de hals zitten de snaren iets verder van elkaar af waardoor je makkelijker je vingers op de frets kan zetten. Een ander voordeel van de klassieke gitaar is dat deze iets kleiner is dan een western. Daardoor kun je hem iets makkelijker bespelen.
 

Western Gitaar voor beginners

Een western gitaar wordt ook wel een akoestische gitaar genoemd. Je herkent deze gitaar aan de stalen snaren. Ook de dunste snaren zijn van staal. De kop van de gitaar is massief in tegenstelling tot die van de klassieke gitaar. De snaren worden op de body bevestigd met brugpinnen. Een western gitaar is voor de beginner iets moeilijker te bespelen omdat de spanning op de snaren hoger is. Hierdoor moet je de snaren iets harder indrukken dan bij een klassieke gitaar. Dit kan vooral in het begin een beperking zijn omdat je snel pijn aan je vingers krijgt, waardoor je veel sneller je gitaar weer weglegt. Een western gitaar is iets groter dan een klassieke gitaar waardoor hij iets moeilijke te hanteren kan zijn. De hals van de gitaar is smaller waardoor de snaren dichter op elkaar zitten. Hierdoor kan het in het begin lastiger zijn om een zuiver akkoord te spelen omdat je vinger per ongeluk ook een andere snaar raakt.
 

Elektrische Gitaar voor beginners

Een elektrische gitaar is een gitaar die zelf geen klankkast heeft zoals een western en een klassieke gitaar. Hierdoor moet je de gitaar aansluiten op een versterker. De gitaar is te herkennen aan stalen snaren en een massieve dunne body. Een elektrische gitaar heeft het voordeel dat de spanning op de snaren relatief laag is. Hierdoor kun je heel makkelijk de snaren indrukken zonder dat het pijn doet aan je vingers. Dit heeft ermee te maken dat het geluid van de snaren wordt versterkt via de gitaarelementen naar de versterker. De snaren hoeven dus niet via de klankkast het geluid voort te brengen. De hals is ongeveer even breed als die van een western gitaar. Wat vaak als nadeel van een elektrisch gitaar wordt gezien is dat je gelijk een hele set moet aanschaffen inclusief versterker. Daarnaast is dit minder makkelijk mee te nemen. Het geluid van een elektrisch gitaar is ook anders dan van een akoestische of klassieke gitaar.
 
Welke gitaar moet ik kiezen? De verschillende soorten. Klassiek, western of elektrische gitaar

Waar moet je verder op letten bij het kiezen van een beginners gitaar?

Naast het soort gitaar moet je ook kijken naar de volgende eigenschappen van de gitaar:
1. Geluid: Hoe is de klank van de gitaar? Er zit veel verschil in klank van de gitaar. Ook binnen een bepaald type. De ene gitaar klinkt beter dan de andere gitaar.
2. Bouwkwaliteit: Is de gitaar professioneel gebouwd? Koop in ieder geval geen speelgoedkwaliteit gitaar. Deze gitaren zijn vaak niet goed te stemmen, zijn zo slecht afgewerkt dat je je handen openhaalt aan onafgewerkte frets en zijn soms zelfs gevaarlijk omdat er stalen snaren worden gebruikt op een klassieke gitaar met als gevolg dat de brug van de gitaar los kan komen. Een goede gitaar herken je aan een mooi afgewerkte hals die glad is, een recht bovenblad en mooie houtsoorten die netjes verlijmt zijn.
3. Grootte: Voor kinderen die nog niet volgroeid zijn of nog klein zijn is een gewone gitaar meestal te groot. Daarom zijn er vooral bij klassieke gitaren ook 1/2 en 3/4 gitaren te verkrijgen. De hals is kleiner waardoor je makkelijker de juiste frets in kunt drukken en de body van de gitaar is kleiner zodat je beter kan zien wat je doet.
4. Geld: Hoeveel wil je uitgeven aan een gitaar? Beginnners gitaren zijn te verkrijgen voor minder dan 100 euro tot enkele duizenden euro’s in het professionele segment. Het is aan te raden vooraf na te denken over je budget. Het is een goed idee, vooral als je net begint, voor een instapmodel of middenklasser te gaan. Dan kun je zonder te veel druk kijken of het iets voor je is. Vermijd de gitaren van 30 of 40 euro, omdat daar vaak de gitaar de beperkende factor is om je gitaarspel te ontwikkelen.
 

Beginnen met een Tweedehands gitaar

Het kan zijn dat je overweegt te beginnen met een tweedehands gitaar. Ook hier zitten voor- en nadelen aan. Een voordeel is dat je een gitaar goedkoper dan de nieuwprijs kan krijgen.
Een belangrijk nadeel is dat een tweedehands gitaar slijtage kan laten zien. Bijvoorbeeld op de frets. Hierdoor kan een gitaar minder goed spelen. Kijk daarom goed naar de foto's en vraag eventueel de verkoper om iets meer informatie te geven. Vraag naar de leeftijd van de gitaar, of er aanpassingen zijn gemaakt en of er nieuwe snaren op zitten.

Wat als voordeel kan worden gezien is dat een tweedehands gitaar vaak in opdracht van de eigenaar door een gitaarreparatuur beter is afgesteld. Ook gitaren in het hoge segment worden nieuw vanuit de fabriek niet optimaal afgesteld. Afstellen is dan nodig om de gitaar, afhankelijk van speelstijl zo ligt mogelijk te laten spelen. Deze kosten kun je dan uitsparen.
 
Waar je verder op moet letten als je een tweedehands gitaar wil kopen lees je in dit artikel.

Maar wat is nu de beste startersgitaar?

Alle argument bij elkaar opgeteld kiezen veel mensen voor een klassieke gitaar als beginnersgitaar vanwege de aantrekkelijke prijs en de makkelijke bespeelbaarheid door een bredere hals met snaren die makkelijk in te drukken zijn en minder in je vingers snijden. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wil je gelijk stevige rock, metal of bluesmuziek maken? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een elektrische gitaar. Wil je countrymuziek of singer-songwriter muziek maken dan ben je met een western gitaar het beste uit. Maar voordat het zover is zul je wel eerst de basis van gitaarspelen onder de knie moeten krijgen en dan is een klassieke gitaar altijd een goede keuze. Vooral ook omdat je hem makkelijk even kan pakken en hij goed bespeelbaar is zonder al te veel pijn aan je vingers.
 

Een keuze maken: Klassieke beginnersgitaar 

Ben je er uit na het lezen van deze informatie? Of heb je toch nog vragen? Je kunt ons altijd een bericht sturen of bellen.
 
Ga je voor een klassieke gitaar? Dan hebben we de perfecte instap gitaar al gevonden. Een goed bespeelbare gitaar met een mooie en warme klank: De Santos y Major GSM 7. Lees hieronder alle eigenschappen van deze kwaliteitsgitaar voor beginners, maar zeker ook voor de gevorderde gitarist, waarom jij deze gitaar zou willen kiezen.

Of ga je toch voor de EKO CS10 Natural een echte beginnersgitaar inclusief beschermhoes voor een echte instapprijs.
 
 

Elektrische beginnersgitaar

Ben je van plan te starten met een elektrische gitaar? Dan hebben we ook al een selectie gemaakt. De EKO S100 is een 3/4 gitaar voor de allerjongste gitaristen waar een volledige gitaar te groot is. Een Stratocaster model geschikt voor de meest uiteenlopende muziekstijlen. Wil je lekkere stevige muziek maken en ga je voor een fantastisch uiterlijk? Dan hebben we de EKO VL480 Les Paul model in Cherry Sunburst geselecteerd. Houd er wel rekening mee dat je bij een elektrische gitaar ook een gitaar versterker nodig hebt. Je kunt al starten met een mini versterker, bluetooth versterker om amplug.

 
 
Bekijk ook het overzicht van beginners gitaren
 
 

Betaalmethoden Tweedehands Gitaar

Copyright © 2016 - 2024 tweedehands-gitaar.nl