De Gitaar van Hans Grondel

Deze keer in De Gitaar Van: Hans Grondel. Hans is sinds iets meer dan twee jaar eigenaar van de restaurant/cafe De Linde Sleen. Hans heeft het establisement overgenomen van zijn zus en organiseert in Sleen al meer dan zeven jaar open sessies onder de titel Session Sleen. Naast kroegeigenaar is Grondel ook gitaarleraar. Het meest trots is hij op het verder op weg mogen helpen van beginnende gitaristen van de eerste liedjes naar improviseren op het podium. De open sessies zijn dan ook een mooi verlengstuk van de gitaarlessen. Toen Hans een tijdje geleden een promotiefilmpje wilde maken voor De Linde kon hij geen goede muziek vinden. Daarom componeerde hij zelf maar een liedje. The Bar werd in een professionele studio opgenomen en diende als muziek bij de video.


In De Gitaar Van vertelt Hans over zijn Vox Acc 30 en de Fender 50th Anniversary stratocaster die hij zelf uitruste met een Seymour Duncan Hotrails. Door gebruik te maken van een compressor en een slapback delay creeert Grondel een typisch country geluid. 

 

De Open Sessions worden één keer per maand gehouden en zijn gratis voor iedereen toegankelijk. 

De Gitaar Van is een rubriek van Tweedehands-Gitaar over gitaristen die een interessant verhaal hebben over hun gitaar of gear. Heb jij ook een interessant verhaal? Laat het ons weten door contact met ons op te nemen. Wie weet ben jij de volgende gitarist in deze rubriek!

Liever het interview Lezen? Dat kan hieronder!

Wat heeft je het meest geïnspireerd om muziek te gaan maken?
De gitaristen die me het meest hebben geïnspireerd hebben voor mijn gitaarspel waren toch wel de blueslegende ’s als Eric Clapton, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaighn.

Welk optreden kijk je met een goed gevoel op terug?
Een optreden wat ik zelf heb gedaan en die me is bijgebleven was in het Patronaat in Haarlem. Toen speelde we samen met Triggerfinger met Ruben Blok. Toen hebben we solo’s uitgewisseld op het podium. En toen ik van het podium afstapte dacht ik wel, dit is wel heel erg gaaf om te doen. En dat houdt me wel bezig in de muziek.

Je hebt onlangs een single uitgebracht The Bar, hoe is dat ontstaan?

Het liedje The Bar heb ik geschreven en dat gaat eigenlijk over mijn onderneming hier. Voor De Linde Sleen wilde ik graag een promotiefilmpje maken. Ik had hele leuke beelden van de mensen ,de kroeg het eten de muziek, de open sessies. En toen moest daar muziek onder. En toen heb ik zelf een liedje geschreven over de kroeg. Beter kun je eigenlijk niet hebben. Het sloot precies aan op wat ik wilde uitbeelden. Of je nou voetballer of gitarist bent, iedereen is welkom. En zo sta ik ook in mijn eigen leven.

Hans speelt op zijn Fender Stratocaster nog eens de solo van het liedje. Dit liedje was natuurlijk heel erg een country song en dat past enorm goed bij de sfeer van de kroeg. Maar ik heb natuurlijk ook veel blue invloeden en ik denk dat de blues ook nog wel naar buiten komt.

Na afloop van een open sessie had ik het met mijn zus erover dat ze eigenlijk wel een stapje terug wilde doen met de kroeg. En ik was op dat moment op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mijn relatie was net uitgegaan, dus ik zocht ook een plek om te wonen. Dus ik woon nu hierboven. Ik zocht ook een plek om muziekles te gaan geven, dat deed ik natuurlijk al op een andere locatie. Zo heb ik al deze dingen gecombineerd en ben ik in De Linde gestapt. Muziek maken was mijn grote passie, dus lesgeven paste helemaal in dat straatje. Op een gegeven moment heb ik besloten om voor mijzelf te beginnen. Ik kon toen mijn lessen nog meer aanpassen en op de leerlingen richten.

Waar ben je trots op in de muziek?
Waar ik vooral trots op ben is dat mijn leerlingen van eigenlijk niets, naar het podium zijn gebracht. Elke maand organiseer ik open sessies. En daar kunnen ze nu helemaal zelfstandig hun ding doen. Daar kunnen ze lekker jammer, improviseren en met andere muzikanten samen spelen.

Wat is de gitaar waar je het meeste mee speelt?
Dit is de Stratocaster van Fender, De 50gh anniversary strat. Ik heb een stratocaster uitgekozen omdat al mijn helden er destijds op speelden, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughn, Rory Galigher. Ik liep stage in een muziekwinkel destijds en daar stond deze gitaar. Aan het einde van de periode heb ik hem gekocht voor 1400 Euro destijds. Het was alles wat ik had, maar het is elke cent waard geweest. Ik speel er nog steeds op en het is inmiddels al weer 16 jaar geleden denk ik… ik wordt wel oud! Een stratocaster is een van de meest veelzijdige gitaren.  Een typisch stratocaster geluid is op het voorste element. Het is echt een heel bluesy geluid.  Maar je kan er natuurlijk ook een country geluid uit krijgen. Eigenlijk wordt country vooral gespeeld op een Telecaster, maar op de brug pickup en een compressor en een slapbackdelay klinkt dat zo.  Ik heb er een pickup van Seymour Duncan ingezet, een  hotrail. Deze kan ik instellen als humbucker en dat is perfect geschikt voor rockgeluid. Daar wordt het geluid veel dikker van.

Welke versterker gebruik je?

De Vox AC30 werd natuurlijk gebruikt door The Beatles, U2, Rory Gallagher en vele anderen en dat trok mijn aandacht. En Queen natuurlijk. Ik dacht als al die mensen daar op spelen, dan moet ik dat toch een s gaan uitzoeken. Ik vond het ook een hele veelzijdige versterker, je kon er alle kanten mee op, dat was precies wat ik zocht. Hij klinkt heel sprankelend.

Wat voor effecten gebruik je?
Ik heb een redelijk basis pedalboard met een delay, compressor en overdrive. Ik heb wat langere delays voor rocksolo’s. Dat geeft een wat dikkere sound.  Voor het country geluid heb ik de slapback delay. Deze combineer ik meestal met mijn Marshall Compressor voor een wat sprankelender geluid en een wat dikker geluid. De delays maak ik allemaal met mijn Line6 DL4 Delay Modeler Pedal.  Ik heb twee T-Rex MudHoney pedalen. De ene heb ik ingesteld als een overdrive De andere T-Rex gaat meer richting de Fuzz, daar staat de Mudhoney ook bekend om. Een beetje de Jimi Hendrix sound kun je ermee maken.  Daarnaast heb ik nog een TC Electronic PolyTune. Maar dat is niet een bewuste keuze, dat had elke tuner kunnen zijn.

Marshall ED-1 The Compressor
T-Rex MudHoney Drive
TC-Electronic PolyTune
Line6 DL4 Delay Modeler Pedal

Heb je nog tips voor andere muzikanten?
Ik probeer iedereen aan te moedigen zo veel mogelijk het podium op te gaan, zo veel mogelijk open sessies bij langs te gaan, optredens te doen, in bandjes te gaan spelen. Zo veel mogelijk in de muziek te geraken. Het gaat niet altijd om het niveau wat je speelt, maar ook om het plezier. Iemand die zei een keer tegen mij, dat ik nu een stuk beter zong dan tien jaar geleden. Dat ik toen heel slecht zong. Als zo’n persoon toen tegen mij had gezegd, was ik misschien wel gestopt. Dus soms is het ook goed om kritiek positief te houden.

 

tweedehands gitaar kopen

Copyright © 2021 tweedehands-gitaar.nl