We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
Mark Knopfler
Mark Knopfler (1949) Dire Straits
Gitaren
Het is zeker niet zo dat elke gitarist als hij aan zijn carrière begint direct zijn droomgitaar kan kopen. Ook in het geval van Knopfler. En als je dan niet je droom Fender Stratocaster in Candy Apple Red kan kopen, dan zorg je dat de gitaar die je wel kan kopen in ieder geval de juiste kleur had. In het geval van Knopfler een Hoffner Super Solid uit 1962.
De volgende gitaar kent iedereen. We geven een hint: Brothers in Arms. Juist de gitaar speelt de hoofdrol op de blauwe albumhoes.Het gaat om een National Style Resonator uit 1937.Veel later ook geïmiteerd door onder andere Fender
Natuurlijk kan de klassieker der tijden niet ontbreken. Een 1961 Fender Stratocaster Red. onder andere te horen in Sultans of Swing
Een andere klassieker een 1958 Gibson Les Paul wordt onder andere gebruikt bij Money for nothing.
Samen met Rudy Pensa van Rudy Music vatte Knopfler het idee op om een gitaar te maken die het beste van Fender en Gibson combineren. Mark vond de vorm van de Stratocaster erg prettig maar wilde soms toch graag een steviger geluid hebben. Het resultaat was de Pensa MKI uit 1980 (On every street)
Een relatief recente gitaar in het bezit van Mark Knopfler is de 2008 Monteleone Isabella. Wat je noemt een echte custom shop gitaar. Genoemd naar de oudste dochter van Mark. Over de gitaarbouwer maakte Knopfler zelfs een liedje. Hierin gebruikte hij korte afsluitende zinnetjes uit de e-mails die hij van de gitaarbouwer ontving, zoals “The Chisels are calling”, “It’s time to make sawdust”
Versterker
Knopfler gebruikte voor de albums Money for Nothing en Brothers in Arms onder andere de Marshall JTM45 buizentop. Eind jaren 80 gebruikte Mark de Music Man HD130 212 combo bij sommige studio opnames. LIve gebruikt hij onder andere de Soldano SLO 100. Een 100 Watt buizentop.
Effecten
Dunlop GCB95 Cry Baby
Ernie Ball Volume Pedaal
MXR Analog Delay gebruikt voor slapback delay.
Foto door Ckuhl CC-BY-SA3.0