David Gilmour

David Gilmour (1946) Pink Floyd
Nog een ware legende uit de vorige eeuw. Bekend geworden met zijn gitaarsolo’s waar veel mensen letterlijk meer dan 50 jaar na dato nog steeds niet op uitgekeken zijn. Opzienbarend was dan ook de veiling van een groot gedeelte van zijn gitaren collectie om zijn eigen goede doelen stichting te voorzien van een hoop geld. Maarliefst 120 gitaren gingen de verkoop in. Gilmour schreef er het volgende over: These guitars have been very good to me and many of them have given me pieces of music over the years. Guitars were made to be played and it is my wish that wherever they end up, they continue to give their owners the gift of music. 

Gitaren
Topstuk uit de collectie was de Fender Stratocaster 1969 Black. Beter bekend als The Black Strat. Het was deze gitaar die op elk album van Pink Floyd tussen 1970 en 1983 te horen is. Zelfs daarna gebruikte hij zijn favoriete gitaar op 4 solo albums op te nemen.  De gitaar werd aangeschaft bij Manny’s Music in New York. Hij werd verkocht tegen een prijs waarvan je je wellicht af kunt vragen of die gitaar ooit nog aangeraakt mag worden, laat staan bespeeld, bijna 4 miljoen euro. 

Een even opmerkelijk en interessant verhaal is de Fender Stratocaster uit 1954 met gouden hardware en serienummer 0001. Dit is de gitaar die Leo Fender cadeau deed aan Rex Gallion. En Rex deed de suggestie aan Leo om de body van de gitaar af te ronden en ruimte te maken aan de achterkant zodat hij comfortabeler te bespelen was. Het was achteraf gezien doorslaggevend voor de totstandkoming van de iconische stratocaster vorm.

Fender Stratocaster 0001

Van het soort bijzonder zijn ook de koploze Steinbergers GL 3T wit uit 1986 en de GM 3T uit 1987 in het zwart.

Akoestische gitaren mogen niet ontbreken natuurlijk.
Naast diverse Ovations waaronder een 12 snarige en een Custom Legend uit 1976 en een nylonsnarige had Gilmour ook een Martin D-35 uit 1969, een Martin D-12-28 uit 1971 en een Gibson J-180 Everly Brothers uit 1963 in zijn bezit. Maar ook merken zoals Takamine en Taylor ontbraken zeker niet.

Een bijzonder instrument is de Anthony “Tony C Zemaitis akoestische fretloze bas 1978

Versterkers

HiWatt DR103 100W gitaartop in combinatie met een WEM Super Starfinder 200 4 x 12 inch cabinet.

Fender Twin Reverb

Effecten

Een veelvuldig gebruikt effecten pedaal is de ElectroHarmonix Big Muff Pi, onder andere te horen in de solo van Comfortably Numb.

MXR Phase 90
MXR Phase 100
MXR Dynacomp
MXR NoiseGate
Univox Uni-Vibe
Dunlop Cry Baby Wah Wah pedaal
Pete Cornish Tone pedal
Pete Cornish Volume Pedal
Pete Cornish ST-2 Treble en bass boost

 

 

 

(Foto door Jimmy Baikovicius from Montevideo, Uruguay)