Carlos Santana by Eva Rinaldi

Carlos Santana (1947)

Bekend geworden met zijn eigen band, vernoemd naar zichzelf; Santana. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw speelt hij hiermee.

Gitaren

Een van de meest favoriete gitaren van Carlos is de speciaal voor hem ontwikkelde PRS Santana II met een Maple top en een mahogany achterkant. Een opvallend detail is de Rosewood hals en fretboard uit 1 stuk gemaakt. Ander pikant detail is de Brazilian Rosewood werd gebruikt. Een houtsoort dat bij wet verboden is in Europa.Om die reden kan Santana deze gitaren niet meenemen als hij op reis gaat naar Europa, omdat hij het risico loopt dat zijn gitaren in beslag genomen worden.

Santana vindt het prettig om een hele show op dezelfde gitaar te spelen. Het idee erachter is dat hij zich hierdoor beter kan richten op zijn muziek en minder bezig hoeft te zijn met de techniek. 

Naast de Santana II is er ook een Santana III van PRS met de volume knop dichterbij de tremolo van de gitaar.

Als klassieke gitaar maakt hij gebruik van een custom gitaar Toru Nittono Model T Jazz Electric Nylon. met LR Baggs T-line zadel piezo pickup.

De gitaar is bijna altijd gemonteerd op een standaard zodat hij zijn elektrische gitaar om kan houden terwijl hij de klassieke gitaar bespeelt.

Effecten
Met effecten is Carlos zuinig. Slechts een Wah-wah en een splitter om te kunnen schakelen tussen twee versterkers. Volume omhoog is meer overdrive en volume naar beneden is een cleane toon. Bij slechts enkele nummers gebruikt hij een delay, die door zijn gitaartechnicus wordt in en uitgeschakeld.


Pete Cornish LD-1
RMC Wah Wah
Pete Cornish Custom 3 channel splitter
TC Electronic D-2 rack Delay

Versterkers
Mesa Boogie Snakeskin Amp 100w combo uit 1970 met 1x 12 inch Altec 417-BH II speaker en een preamp boost en 4 6L6 buizen.
Als extra speakers gebruikt Santana enkele cabinets met 4x12 PRS speakers met 2 Celestion Vintage 30 en 2 Celestion G12-65.

Santana kan verder door middel van de 3 way switch kiezen via welke versterker hij zijn gitaarsignaal laat lopen:

- Bludotone versterkertop
- Dumble Overdrive Reverb top

Snaren
GHS Custom .0095 - .043

Plectrums
Dunlop .030 triangle plectrums

 

(foto door: Eva Rinaldi)