Eric Clapton (fattkatt from england, CC BY-SA 2.0)

Eric Clapton (1945) Cream, The Yardbirds

Een echte gitaarlegende die de opkomst en ondergang van alle grote artiesten en bands uit de vorige eeuw heeft meegemaakt. En ondanks deze lange staat van dienst kun je stellen dat Eric Clapton bijzonder merkvast is gebleven al die jaren, al zijn het wel enkele merken. Natuurlijk heeft elke gitarist perioden waar hij andere gitaren uitprobeert. Echter de meest gebruikte gitaren zijn de akoestische gitaren van Martin & Co en de elektrische gitaren van Fender en Gibson.
,
Gitaren

Een van de meest bekende gitaren is de Fender Brownie. De gitaar stond ook model voor een door Fender uitgebrachte Eric Clapton Signature. Een Fender stratocaster uit de jaren 60. Clapton raakte gefacineerd door dit type gitaar omdat hij Buddy Holly ermee zag. Maar Eric had wel moeite om de juiste uitvoering te vinden. Hij hielt namelijk niet van Rosewood toets, en dat was exact waarin alle Fenders in die tijd werden uitgevoerd.

Eric Clapton - Fender Stratocaster Brownie

Een andere beroemde gitaar van Eric is de Fender stratocaster Blackie. En ook deze gitaar werd door de Fender Customshop uitvoerig geannaliseerd en nagebouwd. Tot op de slijtplekken op de hals en body nauwkeurig.Versterkers
De Marshall 1962 2x12 combo Bluesbreaker heeft zijn naam te danken aan Eric Clapton die er in 1966 mee optrad met de gelijknamige band The Bluesbreakers. In de tijd dat hij optrad met de Yardbirds gebuikte hij onder andere de evenzo legendarische Vox AC30. Door de jaren heen gebruikte Clapton een hele batterij aan Fender versterkers waaronder de: Fender Twin Amps uit 1950, 1957, 1958, De Fender '59 Bassman LTD, De Fender Blues De Ville 212, Fender Woody Jr. (1998), Fender Twin Pair, Fender Vibro King, Fender Pro Junior III, Fender Princeton II Reverb, Fender Super Reverb (1966)

Marshall JTM 1962 Bluesbreaker


Effecten

Clapton gebruikt gedurende de Edge of Darkness (1985 een Roland G-505 gitaar synthesizer met een Candy Apple Red Stratocaster en GR-700 floorbord. Daarnaast maakte hij gebruik van een Dunlop 535Q Cry Baby en een Vox V847A Wah-Wah. Van het effectpedalen merk Boss gebruikte hij de CE-2 Chorus, de DD-2 Digital Delay en de HM-2 Heavy Metal en de TR-2 Tremolo.

Snaren

Voor zijn elektrische gitaren gebruikt Clapton Ernie Ball 2221 Regular Slinky en op zijn akoestische gitaren Ernie Ball 2146 .012-54. In samenwerking met Martin&Co werden de Clapton Choice akoestische gitaarsnaren ontwikkeld naar de specifieke voorkeur van Clapton. Resultaat zijn de .012 en .013 fosfor bronze MEC12 en MEC13.