Joe Satriani

Joe Satriani (1956) Chickenfoot

Satriani speelde met veel andere wereldgitaristen zoals Yngiwe Malmsteen, Eric Johnson en John Petrucci. Met Steve Vai deed hij de G3 Tour concerten. Ook viel hij in bij Deep Purple en ging op tournee met Mick Jagger. Maar bovenal werkte hij aan zijn solo carriere. 

Gitaren
Naast de signature gitaren die hij in samenwerking met Peavey ontwikkelde zijn de Ibanez gitaren echt zijn handelsmerk. Samen met Ibanez ontwikkelde hij onder andere de volgende signature gitaren. De Ibanez JS2400 White 24 frets met 2 cutaway. De gitaar is voorzien van DiMarzio pickups met een hot rails in neck positie omdat bij de 24 frets niet voldoende plek was voor een normale humbucker.

Daarnaast is er de Ibanez JS1200 in Candy Apple Red voorzien van een Sustainiac Pickup. Voor het akoestische werk heeft hij, hoe kan het ook anders, nog een Signature, de Ibanez JSA akoestische gitaar. Gekenmerkt door de scherpe punt aan de cutaway. 

Versterkers

Zoals het elke topgitarist betaamt heeft hij minimaal 3 stacks op het podium staan. Uiterlijk gezien lijkt het gewoon een Marshall JVM410H 4 kanaals buizentop. Maar schijn bedriegt. De versterker is volledig ge modified door Marshall techneut Santiago Alvarez. De Reverb is eruit gesloopt en elk kanaal heeft een noise gate. Deze versterkertop zal later bekend worden als de Marshall JVM410HJS Joe Satriani Signature. Voor de cabinets gebruikt Joe de standaard Marshall 1960B cabinets. Gewoon vanwege het feit dat ze overal te verkrijgen zijn en hij ze niet mee hoeft te slepen de hele wereld over. Hij probeerde wel andere modellen maar kwam er achter dat hij het geluid beter in de gitaartops zo kon maken zodat het perfect was voor deze cabinets.

Effecten

Satriani gebruikt de meeste van zijn effecten voor slechts enkele momenten tijdens specifieke songs. 

VoodoLab Proctavia
Boss CE-5 Chorus
Roger Mayer Voodoo Vibe
Digitech Whammy
Vox Time Machine
Vox Satchurator Distortion
Voxe ICe 9 Overdrive
Vox Wah-Wah
Digitech 33B Super Harmony Machine

De verschillende kanalen van de Marshall JVM410HJS worden aangestuurd door de bijbehorende Marshall JVM footpedal.


(Foto Alejandro.pavez CC BY-SA 3.0)