Joe Bonamassa

Joe Bonamassa (1977), B.B. King

Joe is de zoon van een gitaarhandelaar. Daarom misschien extra interessant om eens te kijken waar hij mee speelt. Dat hij met gitaren opgroeide is ook een van de voornaamste redenen waarom hij op zeer jonge leeftijd (4) in aanraking kwam met de gitaar. Vanaf zijn elfde tourde hij al met B.B. King.

Gitaren
In 2014 kocht Joe een Fender Telecaster van Terry Reid, die hem op zijn beurt kocht in 1968. Vanwege een defecte halspickup werd deze vervangen door een humbucker.

In de onderstaande video zie je de daadwerkelijke gitaar van Joe in actie tijdens een live concert van Terry Reid bij Glastonbury in 1971.Daarnaast heeft Bonomassa ook een 1951 Fender No Caster Tele. In de gitaar zit op de plaats van het hals element een PAF humbucker uit een Les Paul Custom uit 1961.Een op het oog authentieke Fender Stratocaster in 2-tone sunburst uit 1956 heeft toch een speciaal verhaal. De gitaar is in 1957 opnieuw naar de Fender fabriek gestuurd om opnieuw geverfd te worden.
Bonomassa heeft ook nog een Fender Stratocaster met een hardtail brug. Het is naar eigen zeggen zijn beste gitaar. De gitaar heeft de originele pickups.

Naast Fender kan Gibson natuurlijk niet ontbreken. Joe heeft een hele verzameling gitaren met allemaal een eigen verhaal. 

Gibson 1967 Sparkling Burgundy ES-355
Gibson 1962 ES-335 met als speciaal detail de nylon brugzadels
Gibson 1956 Les Paul
Gibson 1960 Les Paul met double Cream humbuckers
Gibson 1960 Les Paul 


Versterkers

Joe gebruikt uiteenlopende versterkers op het podium. Allemaal combo’s. Het is zijn geheim om een vet gitaargeluid te krijgen. Het geluid uit onderstaande versterkers mixt hij om een breed geluid te krijgen met een goede definitie en een stevig karakter.

Zoals je gewend bent bij goede gitaristen maakt hij gebruik van zijn eigen signature. In dit geval een Fender ‘59 Twin Amp JB Edition. Gebaseerd op de origine Tweed Twin Amps uit de jaren 50 van de vorige eeuw.

Ook heeft hij een combo overgekocht van Christopher Cross voorzien van een ElectroVoice speaker. Tot sluit gebruikt hij twee Overdrive Special by Dumble combo’s uit 1980 en 1984 waarbij de EV speaker is vervangen met Celestion.

Effecten

Bonamassa ziet effecten als een subtiele aanvulling op het gitaargeluid, zeker niet bedoeld om het gitaargeluid te vormen.
Nog een opmerkelijk punt is dat Joe geen pedalboard gebruikt maar tijdens optredens zijn pedalen gewoon vast taped aan de vloer. De pedalen worden gevoed door batterijen.

Way Huge Blue Hippo Analog Chorus MKII (bedoeld als vervanging voor een Leslie)
Way Huge Doubleland Special
Dunlop Joe Bonamassa Crybaby

Snaren
Ernie Ball 11-52 op zijn Fender Telecaster gestemd in F