George Harrison

GeorgeHarrison

George Harrison (1943-2001) was guitarist van The Beatles. Misschien een naam die je niet als eerste noemt als je aan The Beatles denkt. Hij stond ook bekend als de Stille Beatle.

Al tijdens zijn middelbare school speelde hij samen met John Lennon en Paul McCartney in The Quarrymen. Je zou kunnen zeggen dat in 1959 de start was van The Beatles, toen nog onder de naam Silver Beetles. In 1960 werd de naam dan eindelijk omgedoopt tot The Beatles. Het nummer Cry for Shadow is een van de eerste nummers door onder andere George geschreven.

Harrison heeft door de tijd veel legendarische nummers op zijn naam gezet. Hieronder Don’t Bother Me verschenen op het album With the Beatles. Op het album Help! Schreef hij I Need You. If I Needed Someone, Taxman, Love You To en I Want to Tell You zijn nummers die op de albums Rubber Soul en Revolver verschenen. Zijn meest bekende nummers zijn van later. Here Comes the Sun en Something.

Gitaren en versterker

In zijn begintijd als gitarist speelde hij op een Vox versterker en Gretsch gitaar. Niet omdat die Gretsch hem echt goed beviel. Liever had hij een Fender Stratocaster, maar deze Amerikaanse gitaren waren zeer schaars in Engeland in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het duurde tot 1965 voordat George tegelijkertijd met John Lennon een Fender Stratocaster uit 1961 kocht. De kleur was Sonic Blue. Dit bleef natuurlijk niet zijn enige gitaar. Maar wel de beroemdste nadat hij hem in 1967 beschilderde en de naam Rocky gaf. Voor het beschilderen gebruikte hij Day-Glo verf en de nagellak van zijn vrouw. Rocky is onder andere te zien in de video I Am a Walrus.

Fender George Harrison Rocky gitaar